+36 70 946 55 91 info@drfabiangergo.hu

Fogtömések

Mikor szükséges?

Klinikánkon esztétikus, fényre-kötő, prémium tömőanyagokat használunk a fogak töméssel való ellátására-, élpótlására.

Akkor szükséges egy fogat betömni, ha elindul a szuvasodás és károsodott a foganyag. A köznyelvben sokszor hallani a lyukas fog kifejezést, azonban nem teljes mértékben helytálló a megfogalmazás. Ugyanis a szuvasodás nem feltétlenül jár üregképződéssel, a kezdeti stádiumban még csak
szerkezetileg károsul a foganyag. Ez általában a fog alap színétől eltérően, gyakran sötét foltként látszik.

Fontos a rendszeres, évente ismételt fogorvosi ellenőrzés, mivel az időben észlelt kezdeti fogszuvasodásokat ebben az időszakban még egyszerűen, gyorsan el lehet látni fogtöméssel!

Abban az esetben, amikor a szuvas terület kitisztítása után éppen nem értük el a fogbelet, feltételezhetően még nem penetrált oda baktérium – a fogszuvasodás ugyanis bakteriális eredetű folyamat. Ilyenkor még van esély arra, hogy elkerüljük a fog gyökérkezelését és tömés készítésével pótoljuk a károsodott foganyagot. Nagyobb kiterjedésű szuvasodáskor, amikor a foganyag fertőzött része eléri a fogbelet, már nem lehet szimplán töméssel ellátni a fogat. Ilyenkor kell a fogakat gyökérkezelni. (lásd gyökérkezelés fejezetben.)

Nagy tömés, vagy fix pótlás?

Célunk a kezelt fogak hosszú távú megtartása, így mindig olyan kezelést ajánlunk, mely adott esetben szakmailag a legmegfelelőbb.

Nagy kiterjedésű, több felszínen szuvasodott, vagy sérült fogakat sokszor célszerű fix fogpótlással ellátni. Egy nagy kiterjedésű töméssel ellátott fognál nagy a veszélye annak, hogy a fog megreped, eltörik. Ennek oka abban keresendő, hogy a rágóerők feszülést okoznak a tömés-foganyag határán. Ezt tudjuk elkerülni a fog fix pótlással való ellátásával. Ilyenkor pótlással borítjuk a fog rágófelszíni részét és megfelelő irányú terhelést kap, nem keletkeznek feszítő erők. Így lehet elkerülni a feszülésből eredő törést.

Gyökérkezelt fogak végleges ellátásakor is gyakran ajánlott fix pótlást készíteni egy nagyobb tömés helyett az itt leírtak, illetve egyéb tényezők miatt, erről részletesebben a gyökérkezelt fogak végleges ellátása fejezetben olvashat.